Το ISO 22000 είναι το διεθνές πρότυπο για τη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων. Οι απαιτήσεις του προτύπου είναι γενικές και μπορούν να εφαρμοστούν από όλους τους οργανισμούς της αλυσίδας τροφίμων, ανεξάρτητα από το μέγεθος, το είδος καθώς και τις δραστηριότητές τους.
Η εφαρμογή ISO 22000 αποτελεί μια στρατηγική απόφαση για την κάθε επιχείρηση, διότι βοηθάει στο να βελτιώσει τις συνολικές της επιδόσεις ως προς την ασφάλεια των τροφίμων και να αποκομίσει μια σειρά από οφέλη όπως την ικανότητα να παρέχει με συνέπεια ασφαλή προϊόντα τα οποία να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών της καθώς και τις νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις, την αντιμετώπιση της διακινδύνευσης που σχετίζεται με τους στόχους ασφάλειας των τροφίμων που έχει θέσει και την ικανότητα να αποδεικνύει συνεχόμενα και με συνέπεια τη διαρκή συμμόρφωση με τις προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις του προτύπου.
Το ISO 9001 αποτελεί ένα σύστημα διαχείρισης ποιότητας που μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε επιχείρηση ανεξαρτήτου δραστηριότητας. Η εφαρμογή του σε μια επιχείρηση ενισχύει την ικανότητα της να παρέχει προϊόν/υπηρεσία που ανταποκρίνεται με συνέπεια στις απαιτήσεις των πελατών της και το οποίο συμμορφώνεται με νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις, όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Το ISO 14001 αποτελεί το πλέον διαδεδομένο πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης και είναι εφαρμόσιμο σε όλους τους τύπους και μεγέθη των επιχειρήσεων και προσαρμόσιμο σε διαφορετικές γεωγραφικές, πολιτιστικές και κοινωνικές συνθήκες. Το πρότυπο ISO 14001 καθορίζει τις απαιτήσεις για τη διαμόρφωση και τη συντήρηση ενός Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Αυτό βοηθά στον έλεγχο των περιβαλλοντικών πτυχών της επιχείρησης- οργανισμό, στη μείωση των επιπτώσεων και στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το νόμο.
Το ISO 27001 είναι πρότυπο που διασφαλίζει την επιλογή επαρκών και ισορροπημένων ελέγχων ασφάλειας πληροφοριών κι ως εκ τούτου συστήνεται ανεπιφύλακτα για κάθε οργανισμό όπου η προστασία της πληροφορίας αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση.
Το ISO 27001 είναι το πρότυπο που καθορίζει τις απαιτήσεις για ένα Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας των Πληροφοριών και βοηθά έναν οργανισμό να διαχειριστεί και να προστατεύσει επαρκώς τις πληροφορίες και τα δεδομένα όλων των ενδιαφερόμενων μερών που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του.
Η εφαρμογή του προτύπου διασφαλίζει ότι η επιχείρηση έχει καθορίσει και διενεργεί τους κατάλληλους ελέγχους για την προστασία των δεδομένων, που αφορούν την εμπιστευτικότητα, την ακεραιότητα και τη διαθεσιμότητα των πληροφοριών.
Το ISO 45001 είναι το διεθνές πρότυπο για τη διαχείριση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Ως μια διαρκώς αυξανόμενη κανονιστική απαίτηση σε πολλές χώρες, βοηθάει τους οργανισμούς να αποδείξουν την εσωτερική και εξωτερική δέσμευσή τους σε θέματα ασφάλειας στον χώρο εργασίας και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των υπαλλήλων και των πελατών τους.
Το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή συμβάλλει στην περιβαλλοντική διαχείριση με στοιχεία συστήματος ποιότητας, το οποίο βασίζεται στην τήρηση των νομικών απαιτήσεων, την ορθολογική χρήση όλων των εισροών (νερό, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) και την παρακολούθηση και τον έλεγχο όλων των φάσεων παραγωγής με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή, καθώς και την παραγωγή επώνυμων, ποιοτικών, ασφαλών και ανταγωνιστικών προϊόντων.
Τα πρότυπα του AGRO 2 βρίσκουν εφαρμογή τόσο σε μεμονωμένους παραγωγούς, όσο και σε αντίστοιχες ομάδες αυτών. Οφέλη από την εφαρμογή του συστήματος αυτού είναι η διασφάλιση των αποδόσεων των καλλιεργειών, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η παραγωγή προϊόντων με μικρή επιβάρυνση από χημικές ουσίες και η απόκτηση προστιθέμενης αξίας των προϊόντων λόγω αναγνωρισμένης ποιότητας.
Το GLOBALG.A.P. είναι ένα σύνολο κανονιστικών εγγράφων για διεθνή πιστοποίηση φρέσκων προϊόντων. Το Πρωτόκολλο GLOBALG.A.P έχει καθιερωθεί ως βασική αναφορά για τις Ορθές Γεωργικές Πρακτικές στην διαχείριση της εκμετάλλευσης και στην παραγωγή προϊόντων σύμφωνα με τις αρχές της αεροφόρου γεωργίας.
Στόχος του Προτύπου είναι να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον τρόπο που παράγονται τα τρόφιμα στο αγρόκτημα με την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που αφορούν την ασφάλεια τροφίμων και τη διασφάλιση της εφαρμογής της καλύτερης πρακτικής στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος στην υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
Το GRASP, αποτελεί επέκταση του Προτύπου GLOBALG.A.P. που αναπτύχθηκε για την αξιολόγηση των κοινωνικών πρακτικών στη γεωργική εκμετάλλευση, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους παράγοντες της υγείας, της ασφάλειας και της ορθής αντιμετώπισης των εργαζομένων.
Αποτελεί ένα βοηθητικό εργαλείο, προσφέροντας προστιθέμενη ασφάλεια στους πελάτες και αγοραστές των αγροτικών προϊόντων.
Το GRASP, μπορεί να αξιολογηθεί σε συνδυασμό με το Πρότυπο πρωτογενής παραγωγής GLOBAL G.A.P..